
Ingrid van Maarschalkerweerd, Directeur-bestuurder WelzijnWonenPlus trad recent toe tot het kernbestuur van G’oud. Een logische stap, aldus deze bevlogen bestuurder met een heldere visie: “Het onderschrift van WelzijnWonenPlus is ‘Voor elkaar’. Zorg en welzijn kunnen niet zonder elkaar. En te kunnen voldoen aan de groeiende vraag aan zorg voor en ondersteuning van ouderen, werken we ook steeds meer ‘Met elkaar’.”
Ontschotting. Het woord valt al vroeg in het gesprek. Het wegnemen van barrières tussen verschillende zorg- en welzijnsdomeinen, is cruciaal voor een efficiënte en effectieve ouderenzorg, aldus Ingrid: “Als we spreken over de toekomst van de ouderenzorg, is welzijn daar onlosmakelijk een onderdeel van. Ik geloof in een aanpak waarin zorg en welzijn meer gebruik maken van elkaars expertise. Ieder met zijn of haar eigen focus. Dan krijgen ouderen, kwetsbaren en mantelzorgers precies de hulp die ze nodig hebben.”
Belang van pilots
Om ontschotting te realiseren, is samenwerking tussen verschillende zorg- en welzijnsorganisaties essentieel. Dit vraagt om beleidsmatige en organisatorische aanpassingen en andere geldstromen. Dat is een ingewikkeld proces. Ingrid: “Door samen te werken binnen G’oud, werken we aan dat proces.”
Ondanks alle uitdagingen, voorziet zij vooral ook een mooie tijd, waarin we dingen kunnen onderzoeken: “De weg naar de oplossing is net zo belangrijk als het vinden ervan. We willen wel, maar zijn nog zoekende. Ik ben een grote voorstander van pilots. Al doende leren we. Natuurlijk is het van belang om daarbij zorgvuldig te werk te gaan, dat staat voorop. Maar zonder wrijving, geen glans.”
Integrale, mensgerichte aanpak
Het is duidelijk: Ingrid pleit voor een integrale, mensgericht aanpak, en ziet hierin veel kansen. Niet alleen om de kwaliteit van leven voor ouderen te verbeteren, maar zeker ook om, mede door de inzet van welzijn, de zorg efficiënter te maken. Daarom hecht zij ook grote waarde aan het feit dat zij als vertegenwoordiger van welzijnsorganisatie WelzijnWonenPlus onderdeel uitmaakt van het kernbestuur van G’oud: “Ik sta voor een geïntegreerde invulling van zorg en welzijn, waarbij de behoeften van de oudere centraal staan. Er is veel meer mogelijk. Professionele welzijnsmedewerkers hebben een grote toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld in preventie. Onze medewerkers en vrijwilligers komen achter de voordeur en hebben daardoor een belangrijke signaalfunctie. Door vroegtijdig in te grijpen vermindert de noodzaak voor intensieve zorg.”
Meer regie terug nemen
De inzet van vrijwilligers kan patiënten ook helpen om meer regie terug te nemen. Alle kleine beetjes hebben samen een groot effect. Zo ook op het aantal beschikbare bedden. Een voorbeeld: meneer H. verblijft in het ziekenhuis en ziet er tegenop om naar huis te gaan. Ondanks dat er thuiszorg is voor de medische handelingen, blijft meneer bezwaren aanvoeren. Hij gaat achteruit. De transferverpleegkundige besluit hem nog een nacht in het ziekenhuis te houden. Dan oppert een collega om via WelzijnWonenPlus een vrijwilliger in te schakelen. Zij bespreekt dit met meneer. Gelijk is er meer ontspanning: “Dan komt er dus iemand van de thuiszorg en kan de vrijwilliger me helpen met praktische dingen, zoals de boodschappen? Dat zou fijn zijn. Want ja, mijn zoon kan ook wel dingen doen, maar dat is niet genoeg. Met extra hulp van een vrijwilliger lukt het denk ik wel thuis.” Nu de stress minder is, verbeteren zijn waarden en kan meneer H. toch naar huis.