Sociale Benadering Dementie betekent simpel gezegd: de tijd nemen voor het contact en de ontmoeting met de mens achter de ziekte. Met een open houding en vanuit vertrouwen, in plaats van reageren vanuit en op risico’s. Daarbij kunnen professionals, mantelzorgers én het informele netwerk rond een persoon veel betekenen. Denk aan maatjes bij de sportvereniging, het buurthuis, de kerk of moskee.
Meer mogelijk met inzet van ‘informele zorgverleners’
Projectleider Rianne Elderhuis vertelt: “Er is nog meer mogelijk met de inzet van deze zogenoemde ‘informele zorgverleners’, dan we nu doen. Het vraagt ook inventief te kijken naar mogelijkheden van het (al bestaande of nieuwe) informele netwerk. Het informele netwerk kan bijdragen bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie door hen te ondersteunen in hun dagelijkse leven en hen sociaal betrokken te houden.”
Open staan voor een andere aanpak
Als projectleider brengt Rianne medewerkers van verschillende organisaties, mantelzorgers en anderen zonder vooropleiding in de zorg bij elkaar in SBD-teams. Deze mensen staan open voor een andere aanpak en het volgen van scholing. En dan nog blijkt het niet altijd makkelijk om het daadwerkelijk anders te doen.
Gelijkwaardigheid
Zelf heeft Rianne ook ervaren dat het niet zo makkelijk is om de uitgangspunten van Sociale Benadering altijd toe te passen: “Eén van mijn kernwaarden is gelijkwaardigheid. Dat past bij wie ik wil zijn als mens en bij de manier waarop ik mijn werk wil doen. Het vraagt onder meer dat je je steeds heel bewust bent van de positie die je inneemt. Zelf merk ik dat het soms comfortabeler voelt om je eigen kennis en ervaring in te zetten en vanuit deskundigheid te spreken, dan om veel vragen te stellen en kennis uit de groep of een ander te halen.”
Van elkaar leren
Doorvragen en luisteren, het klinkt misschien makkelijk. Maar het blijkt vaak waanzinnig lastig om te doen, aldus Rianne: “Een oordeel is snel gemaakt, je denkt al snel vanuit je eigen kader. En bovendien: je intentie is natuurlijk goed; je wilt een ander helpen. Dat blijft ook zo. Alleen verander je de manier waarop je de ander benadert. Van zorgprofessionals hoor ik regelmatig: ‘we doen het al’. Terwijl we nog zoveel van elkaar kunnen leren en meer mogelijkheden kunnen ontdekken. Daarom is intervisie ook een belangrijk instrument: we bespreken casussen en denken na over hoe het anders kan.”
Het gave van G’oud
En wat voegt de samenwerking binnen G’oud daaraan toe? Rianne: “Het gave van G’oud is dat we mensen uit allerlei organisaties samenbrengen. En dus verschillende perspectieven kunnen combineren. Samen vinden we meer mogelijkheden om de mens als mens centraal te blijven stellen, in plaats van de mens als patiënt of afhankelijke oudere.”