• Home >
  • Nieuws >
  • Algemene ledenvergadering van G’oud: samen de wijk in

Algemene ledenvergadering van G’oud: samen de wijk in

15 april 2025 Nieuws

Op 11 april 2025 kwamen de leden van G’oud Zaanstreek-Waterland bijeen voor een ledenvergadering in de Stoomhal in Wormerveer. Naast het formele gedeelte was er ook ruimte voor workshops én een inspiratiesessie.

Inspiratiesessie

De ochtend werd geopend door Floris Venneman van Bureauvijftig die ons meenam in de belevingswereld van onze ouderen (zie bovenstaande foto). Hij startte de sessie met vier interviews met Cindy, Ed, Sadegül en Toon. Actieve ouderen uit de regio Zaanstreek-Waterland.

Hierbij belichtte hij de enorme kansen die ontstaan door de dubbele vergrijzing en benadrukte hij dat er geen standaard “oudere” bestaat. Floris merkte op dat er geen tekort is aan vrijwilligers – uit onderzoek blijkt namelijk dat zeven van de tien 50-plussers bereid zijn om wekelijks iets voor een ander te doen. Ze worden alleen nog niet op de juiste manier bereikt. Hij benadrukte: “praat niet over de ouderen, maar met hen”.

Interactieve workshops

Na het formele gedeelte, waarin updates werden gedeeld over de lopende zaken binnen G’oud, was het tijd voor drie interactieve workshops.

Workshop “Thuis is g’oud waard”

De regionale analyse van de woonzorgopgave is afgerond. Nu is het zaak die resultaten om te zetten in concrete acties, zodat ouderen vertrouwd thuis kunnen blijven wonen. Onder leiding van Amanda Hogenes verkenden we hoe we in Zaanstreek-Waterland de juiste stappen kunnen zetten. En gingen we op verkenningstocht bij de ‘Lang leven thuis flat’s’.

Een van de deelnemers: “Maak het klein, ga in iedere buurt om tafel zitten met de bewoners en partners. En ga het gewoon doen!” Aan tafel werden vragen gesteld als: wat zouden we met G’oud doen? En waar begin je? Door bijvoorbeeld eerst partners te verbinden om ruimte en financiering te organiseren. En het dan loslaten en het laten ontstaan in de gemeenschappen.

Workshop “Zorg toegankelijk houden vraagt om samenwerking”

De druk op zorgprofessionals neemt toe, vooral door de versnellende vergrijzing en het tekort aan personeel. Het is tijd om gezamenlijk op een andere manier te werk te gaan. In deze workshop deelden we de stand van zaken van het project ‘Samenwerking in de eerste lijn intensiveren’ en bespraken we de stappen die nodig zijn om zorg, welzijn en wonen in de wijk écht met elkaar te verbinden.

Projectleider Nicole de Reuver lichtte dit toe: “Hoe kunnen we samen – ook met welzijn en wonen – het verschil maken in de wijk en de zorg toegankelijk houden? Er zijn genoeg ideeën, maar laten we eerst zorgen dat we elkaar kennen, gemakkelijk vinden en gezamenlijk optrekken. Niet alleen vanuit de formele zorg en ondersteuning, maar juist door ook vrijwilligersorganisaties, mantelzorgondersteuning, burgerplatforms en buurtcollectieven te betrekken.”

Workshop “Community Care: Who Cares?”

Onder begeleiding van projectleider Marlou Delhez, Matthew Weeder namens de gemeentes, en G’oud programmamanager Sikko Bakker gingen de deelnemers op zoek naar manieren om zorg en verbinding te creëren op en rondom diverse locaties. Het doel is dat ouderen langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven wonen.

Waardevolle nieuwe verbindingen

Sacha Gramberg, G’oud programmamanager, concludeerde: “het was een goed bezochte ledenvergadering waarin waardevolle nieuwe verbindingen zijn ontstaan. Het was fijn om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.”

Benieuwd naar de interviews? Bekijk ze via deze link.