
Samen thuis: samenwerking en betrokkenheid centraal in Community Care
G’oud wil ‘samen thuis’ leidend maken met een belangrijk accent op het versterken van de zelf- en samenredzaamheid. De pijlers van het WOZO-akkoord zijn daarin verweven: zelf als het kan, samen als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan.
Om een duurzaam systeem te genereren, ligt de focus op wat de oudere inwoner nog wél zelf en samen met anderen kan. Wat geen zorgvraag is, moet geen zorgantwoord krijgen. We herwaarderen ouderdom tot een betekenisvolle levensfase voor onze inwoners in de regio en gaan uit van eigen regie, autonomie en zelf- en samenredzaamheid. Wat kunnen inwoners zelf doen om zo prettig mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen?
Lange termijn doelstelling
Het project Community Care richt zich op het creëren van een duurzame en ondersteunende omgeving waarin ouderen en mensen met ouderdomsgerelateerde aandoeningen, zoals dementie en Parkinson, in de regio Zaanstreek Waterland zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit gebeurt met waardigheid en zonder afhankelijk te zijn van formele zorg.
Leven in een gemeenschap waar zorgen voor en met elkaar normaal is, bevordert de zelfredzaamheid, gezondheid, welzijn en participatie van alle leden. Doordat zij langer thuis (kunnen) blijven wonen, wordt de inzet van professionele zorg uitgesteld of zelfs voorkomen. Hierdoor kunnen zorgprofessionals zich richten op cliënten die professionele zorg nodig hebben. Dit draagt bij aan de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg. Voor de ouderen van nu en in de toekomst.
Leven in een zorgzame gemeenschap
Projectleider Marlou Delhez: “We streven naar een gemeenschap waar zorgen voor en met elkaar de norm is. Dit bevordert de zelfredzaamheid, gezondheid, welzijn en participatie van alle gemeenschapsleden. Door langer thuis te blijven wonen, wordt de inzet van professionele zorg uitgesteld of zelfs voorkomen. Hierdoor kunnen zorgprofessionals zich richten op cliënten die echt professionele zorg nodig hebben.”
Toegankelijke zorg voor nu en de toekomst
De aanpak vanuit G’oud zorgt ervoor dat de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg gewaarborgd blijft, zowel voor de ouderen van nu als voor toekomstige generaties. Samen bouwen we aan een gemeenschap waarin iedereen zo lang mogelijk zelfstandig en met een hoge kwaliteit van leven kan blijven wonen.
Uitgangspunten
- Het inrichten, versterken en faciliteren van deze ondersteunende omgeving is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van burgers, formele en informele zorg, gemeente/sociaal domein en welzijnsorganisaties. Actieve betrokkenheid van de gemeenten gedurende de gehele looptijd van het project (en daarna) is erg belangrijk.
- We hanteren een wijk-/buurtgerichte aanpak. We sluiten aan bij de energie, talenten en kracht van inwoners en benadrukken en benutten hun potentieel in plaats van te kijken naar wat er ontbreekt. Energie binnen de gemeenschap wordt waar mogelijk versterkt en (verder) gefaciliteerd; we werken bottom-up.
- Tijdens de gehele looptijd van het project laten we ons inspireren door landelijke best practices en zorgen we voor optimale samenhang met de andere projecten binnen G’oud.
- We blijven vragen wie er nog niet aan tafel zit en nodigen actief nieuwe mensen uit om mee te doen.
Wat is wat: Community Care, Community Building en steunsystemen
Het projectteam heeft in 2024 kansrijke initiatieven en locaties in kaart gebracht. Dit leidde tot nieuwe projectdefinities. Bekijk wat we verstaan onder Community Care, Community Building en steunsystemen.
Bij dit project zijn VVT-organisaties, gemeenten en welzijnsorganisaties betrokken.